Danske kunstnerbøger/Danish Artists’ Books

Red. Thomas Hvid Kromann, Louise Hold Sidenius, Maria Kjær Themsen og Marianne Vierø.

302 sider. Dansk-engelsk udgave. 350 kr.
Udgives af Møller og Verlag der Buchhandlung Walther König


"Nyt værk om danske kunstnerbøger i det 20. og 21. århundrede kombinerer viden med nørdet begejstring (...) Overblikket foreligger i værket Danske kunstnerbøger, som er præcist så excentrisk-fornøjet en publikation, som genstandsfeltet lægger op til. Det udmærker sig ved selve kortlægNingen af området, men nok så meget ved skribenternes store indsigt. (...) Det er Thomas Hvid Kromann, som indsigtsfuldt og begejstret overflyver hele feltet og han tager alle sanser i brug i det kategoriserende arbejde: "Hvis man ser-føler-snuser-tænker efter", skriver han om kunstnerbøgerne et sted. Snus en kunstnerbog. Sådan! (...)"
- Jes Stein Pedersen, Politiken, 16. marts 2014, 5 hjerter.

"Altså først og fremmest er Danske kunstnerbøger bare en fed bog, i begge ordets betydninger: Den er monsterstor og -tyk og umulig at få til at passe ind i reoler med almindelig fag- og skønlitterær hyldehøjde [...] Og så er det en skønno, herlig bog at se på og læse i og for os, der holder af bøger, der gør det til en kunst at være bøger, og har savnet et overblik over disse kunstnerisk boglige bøger, en decideret uundværlig bog. En perfekt illuminerende, flerstemmig tekst perfekt illumineret med billeder af/fra bøgerne i små, fikse s/h-gengivelser og store, glossy farveopslag. En præcisionsbog så vel som en lækkerbog! Min bibliofile sjæl, hvad vil du mere!"
- Lars Bukdahl, Kritik nr. 210, April 2014.

"Perhaps more than anything it is this outlook [the ruminations on, or even calls to action for, the future direction of artists’ books] that propels Danish Artists’ Books beyond a narrow national discourse to its status as an important book for all practitioners and theorists alike. The inclusion of other voices, especially collectors and newer arrivals to the field also help to round out the discussion. With examples as recent as 2013, the book addresses an enormous body of work without extending its purview to the point of meaninglessness. The thoughtful contributions that are collected within this book will no doubt help to shape the next generation of curating and critical analysis that many authors call.”
- Journal of Artists' Books nr. 35, 2014.

"Danske Kunstnerbøger er et stykke fremragende og ganske uundværlig kulturhistorie, der inddæmmer nyt og vigtigt land i samtidskunsten".
- Lisbeth Bonde, Kunsten.nu

“Med overskud behandler bogudgivelsen det 20. og 21. århundredes kunstnerbog-tradition i et nationalt perspektiv. Indsatsen fortjener så absolut et buk og et anerkendende vip med hatten.”
- Jeppe Lentz Wildt, ATLAS Magasin

"Kunstnerbogen er kunstens sorte får og besværlige bastard. Den er blevet malplaceret, misforstået og marginaliseret. Med DANSKE KUNSTNERBØGER får den sin velfortjente anerkendelse. DANSKE KUNSTNERBØGER er en ambitiøs, teksttung og rigt illustreret antologi, der fremlægger fortællingen om den danske kunstnerbog for første gang i sin helhed. Gennem en række velskrevne og dybdegående artikler og analyser samt oversigter og forslag til videre læsning, tager den både faglig og kærlig hånd om det vanskelige, hybride og mangeartede fænomen: Danske kunstnerbøger."
- Amalie Frederiksen, Litteratur.nu

"Kunstnerbøger er en særlig hybrid, som udspringer af en særlig tradition hos kunstnere, der gerne vil have totalt fingeraftryk på deres egne udgivelser. Nu er der kommet en stor moppedreng af en bog, der sbekriver danske kunstnerbøger fra 1960'erne og fremefter. Bogen her er en guldgrube af insiderviden om de mange spændende bogprojekter, der ofte er – og har været – krydsninger mellem kunst og bog, ofte udsendt i minimale forlag – guf for samlere af den slags"
- Ole Lindboe, Magasinet Kunst.

"Danmarks rike tradisjon for bøker laget av kunstnere foreligger nå grundig dokumentert i Danske kunstnerbøger [...]. Danske kunstnerbøger er en stilsikker utgivelse, med parallelle tekster på dansk og engelsk [...] Området er belyst på et både tiltalende og fyllestgjørende vis som vekker lysten til å stift nærmere bekjentskap med de kunstnerbøkene som er omtalt. Spesielt nyttig for oss som ikke kjenner det danske landskapet så godt fra før av, er det rike eksempeltilfanget med presentasjoner"
- Det norske tidsskrift Billedkunst nr. 7, 2013.

"Thomas Hvid Kromanns innledende essay om kunstbokhistorien har et smittende engasjement som inviterer oss inn i den ukjente historien.[...] Å få en tilsvanrede publikasjon der norske kunstbøker kommer frem fra skyggen er et ambisiøst, men absolutt oppnåelig drømmescenario"
- det norske tidsskrift NumerDanske kunstnerbøger/Danish Artists’ Books er den første samlede præsentation af det 20. og 21. århundredes danske kunstnerbog-tradition.
I bogen behandles værker af blandt andre Asger Jorn, Tal R, Lene Adler Petersen, Albert Mertz, Jytte Rex, Henrik Have, Per Kirkeby, Claus Carstensen, Stig Brøgger, Jesper Fabricius, Christian Vind og Goodiepal.

Kunstnerbogen har sine rødder i 1960’ernes tværæstetiske kunst og er ofte en hybrid mellem litteratur og billedkunst. Og her midt i den digitale og virtuelle tidsalder er der igen opstået en betydelig kunstnerisk interesse for eksperimenter med det materielle bogmedium både i Danmark og internationalt.

Med Danske kunstnerbøger/Danish Artists’ Books præsenteres de danske kunstnerbøger for første gang i deres helhed: pionererne, hovedværkerne, de forskellige perioder, forbindelserne til de internationale strømninger og også en række helt aktuelle kunstnerbøger fra de seneste år.

Udgivelsen er blevet mulig takket være støtte fra:
Statens Kunstråds Internationale Billedkunstudvalg
Toyota-Fonden
Lilian og Dan Finks Fond
Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat
Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation
Novo Nordisk Fonden

Se lidt af bogen her.