Saksehånd 

roman, 2011, People's Press.
"Præsidenten dunkede mig gemytligt i ryggen, så øllet stod til alle sider, og jeg kunne i den tiltagende forvirring ane, at kontrakten, der næppe krævede nogen signatur, var indgået. Fra det øjeblik var jeg ikke længere jeg, men derimod volontøren."
Volontøren er netop tiltrådt hos det lille avantgardeforlag Saksehånd, der holder til i en kælder i Nansensgade i København. Her råder præsidenten blandt antikvariske bøger og lokkeænder, når han da ikke styrer butikken pr. telefon fra residensen i Vestjylland.

Historien om Saksehånd fører vidt omkring i det litterære landskab. Volontøren kommer til oplæsning i cykellygtens skær, til redaktionsmøde blandt udstoppede dyrekroppe og til revolutionær indoktrinering i Folkets Hus. Han kommer også til bogmesse i Forum, hvor den litterære over- og undergrund tørner sammen, inden hele historien ender med en orange Volvo 343 DL fra 1978 og en bryllupsrejse til en flække i det vestjyske.


"Ligesom punkscenen engang fik De skrigende halse, har dansk avantgarde nu fået Saksehånd. Og hvor er man bare en sølle avantgardist, hvis ikke man finder sit navn og sig selv karikeret her"
Kamilla Löfström, Information


"Nansensgade er ikke bare en gade i indre København, men en verden for sig med sine antikvariater og smarte marskandisere, cafeer, bohemeliv og stambordskultur. Det er denne gade, Thomas Hvid Kromanns seneste roman, ' Saksehånd', dykker ned i og gør til udgangspunkt for en pikaresk fortælling om bøger og møder mellem mennesker, der lejlighedsvis afstedkommer sød musik.Men som også, med en skønsom blanding af ironi og kærlighed, portrætterer de sidste ti års danske litterære verden - i snapshots af cirklerne, hvor det skete, og personerne, der befandt sig i dem. (...) Nørdet i bedste forstand er Kromanns seneste roman - også i stilen, som nok er studentikos og sociologisk distanceret, men også spækket med munter detailviden om et væld af livsalige emner, fra avantgarde-tidsskrifter til kama sutra. Den rister en slags rune over det just passerede årti i dansk litteratur, men udbringer samtidig en hyldest til den litterære tidslomme midt i storbyen, hvor bøgerne og seklerne og tidsstemningen forsvinder hen og heldigvis ofte kan findes igen: antikvariatet i Nansensgade."
Lasse Horne Kjældgaard, Politiken, 4 stjerner


"Hvis der er ægte uretfærdighed til på bogmarkedet, vil Thomas Hvid Kromanns energisk bugnende biologirapport om det rige, kriblekrablende liv i den litterære vandpyt blive Danmarks umuligste bestseller".
Lars Bukdahl, Weekendavisen


"Men Kromann har tydeligvis selv en rem af huden, for lige under satirens overflade gemmer sig en lysende hyldest til kredsen af mere eller meget mere excentriske personligheder, der nægter at indordne sig under borgerlighedens snærende kapitallogik og skaber underlige, uformelige, utraditionelle, umulige, usmagelige undervandsudgivelser for deres blå øjnes skyld. SAKSEHÅND er en god bog, fordi den på sin egen uprætentiøse men originale måde beviser, at bøger, der handler om bøger, ikke behøver at være tørre og kedelige. Og ikke mindst er den serveret i en gejlet hypersyntaks med et voluminøst ordforråd - begge dele vil man kunne genkende fra Kromanns forrige bog HR TOKSVIG."
Søren Langager Høgh, Litteraturnu.dk


+ 4 hjerter i Jyllands-Posten af Erik Svendsen