Fra samlingen
Et lille udvalg af kunstnerbøger fra Danmarks Kunstbibliotek udstilles.

Kunstnerbøger findes i mange formater og materialer. De fleste er ”almindelige bøger”. Bogmediet anvendes i kunstens tjeneste. Ikke bøger om kunst, men bøger som kunst. Og derved har de udvidet vores forståelse hvad ”kunst” er og kan være. Det har været svært at vælge. Danmarks Kunstbibliotek har mange kunstnerbøger, så 10-15 montrer havde været på sin plads! Vi har forsøgt at blande dem lidt – de kendte kunstnere og de mere ukendte, de små og de store bøger, dem med ryg og så leporelloer og bogruller … I montrerne kan kun en forside, bagside eller et opslag vises. Så udstillingen er en invitation – til at komme og besigtige bøgerne selv.
Cecilia Westerberg og Thomas Hvid Kromann
Danmarks Kunstbibliotek (www.kunstbib.dk) følger fra sin gamle adresse i Nyhavn 2 konstant og konsekvent emnet og indsamler, registrerer og bevarer danske og relevante udenlandske kunstnerbøger. Søg på ”kunstnerbøger” i Danmarks Kunstbiblioteks web og du får p.t. 222 hits vedrørende bøger, der analyserer genren, både i DK og i resten af verden. Og søg på kunstnerbog sammesteds og du får p.t. 607 enkeltpublikationer, den tidligste fra 1950.
En pågående revision af vores småtryk vil efter alt at dømme udvide bestanden med bøger, der ikke tidligere blev opfattet som tilhørende en genre. Da de ofte er skrøbelige og unikke, må man arbejde med dem på vores læsesal, som så oveni er et af landets smukkeste biblioteksrum. Danmarks Kunstbibliotek har for længst opdaget kunstnerbøgerne. Vi fokuserer naturligvis på de danske, som vi køber og får og registrerer og bevarer. Og vi er åbne for alle, der har et sundhedskort og interesse for emnet. Da kunstnerbøger ofte er svære at spotte i det almindelige hav af publikationer, modtager vi meget gerne et vink eller et frieksemplar, så de kan komme videre ud! Lige på kunstområdet mangler Danmark ikke biblioteksressourcer. Faktisk råder miljøet over et af Europas største kunstbiblioteker. Og det er åbent for alle, 24 timer i døgnet. Brug det, det er jeres!
Patrick Kragelund, direktør ved Danmarks Kunstbibliotek

Udstillingen kan ses i åbningstiden på Danmarks Kunstbibliotek, Nyhavn 2, 1007 København K,
i perioden fra d. 28. november til 22. december.

Denne udstilling er den anden af en serie på i alt tre udstillinger af kunstnerbøger på Danmarks Kunstbibliotek. Den første udstilling var ”20 år i kunstnerbogens tjeneste – Jasper Sebastian Stürup”.
Serien er er kurateret af Cecilia Westerberg og Thomas Hvid Kromann.

45_dkbib4.jpg
       
45_dkbib3.jpg