Operation Hvid

Kortprosa. 148 sider.
Borgens forlag. År: 2002

Fra bagsideteksten: Operation Hvid er et litterært raritetskabinet. Blandt de udstillede genstande finder man fiktioner og biografier, strategier og mundheld, udskrift og afskrift, en kalender og en selskabsleg. Operation Hvid rummer i alt 31 tekster, bl.a. historien om flygtighedsmuseet, der udstiller lyn, blodpropper og æblers fald fra stammen, og beretningen om det orkester af dværge, der ifølge hellige asiatiske skrifter akkompagnerer den døendes sidste åndedrag.

"Den tematiske tråd i projektet er forholdet mellem fortid og nutid - eksemplificeret ved genbrug af den litterære fortid i nutidens tekster. Det lyder måske tørt i referat, men er faktisk utroligt underholdende. - f.eks. den ustyrligt fabulerende sprogfantasi "Forord til grundbog i zsumbrchr efter det af Kurt Knixwalter indførte system" om kongeriget Nellynaut, hvor der tales og digtes på sproget zsumbrchr. Kromanns operationer bidrager sine steder på genial vis til udvidelse af kortprosa-genrens muligheder."
Anne Borup, Fyens Stiftstidende, 2. juni 2002

"Thomas Hvid Kromann skriver en udknaldet, krukket, intenst intertextuel og ekstremt vanedannende kulørt avantgardisme (...) Kæntrende flot!"
Lars Bukdahl, Weekendavisen 17. maj 2002

"Denne digter hævdes at være avlet mellem to bøger i baglokalet til Edition Afterhand i Nansensgade. Litterær kuppelkatar har han i hvert fald. En slags Dan Turèll på ph.d.-niveau. Fremmedordene fosser ud af ham. Ni ud af ti læsere vil styrte hulkende bort efter første side. Men giv nu denne glosemaniker en chance. Han er virkelig grønlanghåret, når han cykler rundt med sine teksttyper. Et af hans 31 eksperimenterende småstykker består af en stribe reviderede forord til en grundbog i sproget 'zsumbchr efter det af Kurt Knixwalter indførte system'. Et anden kvasilitterær godbid handler om en fri oversættelser af en tabt finsk tekst. Undervejs serveres en række surrealistiske mundheld af typen 'Enkepulere er bordskånere'. Tyg lige på den. 'Hvid Operation' er en syret cocktail og Hvid Kromann en sort bartender."
John Chr. Jørgensen, Ekstra Bladet, 6. maj 2002